Löydä kotikuntasi halvin laajakaista Laajakaistavertailu.fi sivun avulla.

maanantai 8. joulukuuta 2008

Pettääkö poikaystäväsi sinua?

Sain tänään kaveriltani vinkin Elisan uudesta palvelusta nimeltä Zircle. Palvelun ideana on olla jonkinlainen Twitterin tai Jaikun tyyppinen mikrobloggausalusta.

Elisa kuvaa palveluaan näin: "Zircle is an online service that adds a new level to your communication and social relationships through mobile phone positioning. You can see where the people in your network are and what they are doing, then adjust your communication accordingly."

Zirclen hienous on tiivistetysti siinä, että matkapuhelinten solutietojen avulla näet palvelun sivuilla missä olet itse ja missä ystäväsi ovat. Alla kuva, jonka näin itse palveluun mennessäni. Jos itse palvelu kiinnostaa enemmän, kannattaa lukaista Arctic Startupin blogipostaus tai Botsbotterin ensimmäinen ja toinen blogipostaus kyseisestä palvelusta.

Palvelun idea on sinänsä aivan loistava. Voisin kuvitella, että tällaisen palvelun ja rajapintojen avulla esimerkiksi pieni kuljetusyritys voisi seurata, missä heidän autonsa milloinkin liikkuvat. Paikannustiedot eivät ole aivan tarkkoja, mutta moniin tarkoituksiin varmasti riittäviä.

Omalla kohdallani palvelun käyttämä paikannustieto oli kuitenkin erikoisella tavalla pielessä. Suurensin tuota karttakuvaa ja nuoli ei osoittanut lähellekään kotiani, jossa tuolla hetkellä olin. Sen sijaan nuoli osoitti jonkin käsittämättömän sattuman perusteella suoraan erään vastakkaista sukupuolta edustavan ystäväni kotitaloa. Hetken aikaa tätä kummallista sattumaa huvittuneena katseltuaan kiero mieleni keksi Zirclessä olevan tällä hetkellä kaksi ongelmaa.

Ensimmäinen ongelma. Kuvitellaan, että Zircle tarjoaisi avoimet rajapinnat ja ystäväsi, mukaan lukien mustasukkainen tyttöystäväsi, näkisivät sijaintisi Facebookissa. Tyttöystäväsi soittaa sinulle töistä: "Kulta, missä olet" - Kotona. "Varmastiko?" - Kyllä, olen koneellani makuuhuoneessa. "Sika, et varmasti ole, Zirclen mukaan olet parhaan kaverini luona! Panetko sinä sitä? Sika! Hyvästi!"

(Vaihtoehtoisesti ystäväsi soittaa sinulle: "Wow, äijä, Zirclen mukaan sä olet sun muijakaverin parhaan frendin luona. Äijä! Pane sitä!")

Toinen ongelma. Zirclen rekisteröintiprosessi toimii tällä hetkellä siten, että rekisteröintisivulle pitää syöttää oma nimi, matkapuhelinnumero, syntymäaika, valita käyttäjätunnus ja hyväksyä parit käyttöehdot. Tämän jälkeen matkapuhelimeen saapuu tekstiviesti, jossa kerrotaan salasana. Palveluun kirjautumisen jälkeen käyttäjä näkee puhelimensa sijainnin Google Maps -kartalla. Matkapuhelimen omistajuus varmistetaan siis vastaanotetulla tekstiviestillä *.

Entäpä jos mustasukkainen tyttöystäväsi ei halua, että tiedät, että hän tietää missä olet? Zirclen avulla hänen olisi varsin helppo vakoilla liikkeitäsi. Huomaamattoman vakoilun harrastamiseksi tyttöystäväsi tarvitsee ainoastaan saada puhelimesi haltuunsa n. 30 sekunniksi. Jos tämä on mahdollista, hänen on varsin helppo rakentaa huomaamattasi vakoilujärjestelmä, joka saisi Mossadin agentitkin kateellisiksi.
  1. Tyttöystäväsi avaa Zirclen rekisteröintikaavakkeen
  2. Hän kirjoittaa kaavakkeeseen sinun tietosi. Sähköpostikenttään hän laittaa tätä käyttöä varten hankkimansa ilmaisen sähköpostiosoitteen. Matkapuhelinkenttään hän kirjoittaa puhelinnumerosi.
  3. Tämän jälkeen hän odottaa, että menet vessaan Aku Ankan kanssa ja nappaa huomaamatta puhelimesi ja laittaa sen äänettömälle.
  4. Puhelimesi saatuaan hän painaa Zirclen rekisteröitymiskaavakkeessa Sign In, jolloin puhelimeesi saapuu salasana Zircleen. Tyttöystäväsi ottaa puhelimesta talteen tekstiviestillä saapuneen salasanan ja tuhoaa tämän tekstiviestin puhelimestasi.
  5. Tyttöystäväsi palauttaa puhelimesi omalle paikalleen ja laittaa siitä äänet takaisin päälle.
  6. Seuraavan kerran kun olet lähdössä liikenteeseen, tyttöystäväsi kirjautuu saamallaan salasanalla Zircleen ja voilá, hän näkee Zirclestä Google Maps -kartalla missä kulloinkin olet menossa.
  7. Ks. Ensimmäinen ongelma
* Esimerkiksi Saunalahti Paikannin -palvelussa palvelun kytkeminen edellytti vahvempaa tunnistautumista.

Ps. Tiedän, tiedän... Jos mustasukkaisella tyttöystävälläsi on pääsy puhelimeesi, hän voi tehdä saman tempun vaikka jollakin pienellä Java- tai Symbian-sovelluksella. Lisäksi hän voi lähettää parit haistatteluviestit vanhemmillesi ja pomollesi, nostaa nimissäsi pikavippejä 80 000 eurolla ja painua Bahamalle.

Ei kommentteja:

Laajakaistavertailu.fi kertoo sinulle, millä operaattori on tarjota kotikuntasi halvin laajakaista.