Löydä kotikuntasi halvin laajakaista Laajakaistavertailu.fi sivun avulla.

torstai 13. marraskuuta 2008

TVKaista testi - ensimmäisiä kokemuksia

Eräs tämän hetken puhutuimpia laajakaistaliittymän kautta käytettäviä maksullisia palveluita on TVKaista. Olen kuullut tästä palvelusta paljon ja kun tämä niin tiiviisti laajakaistaliittymiin liittyy, päätin tänään alkaa testata kyseistä palvelua.

Aluksi kuitenkin hieman kuvausta siitä, mistä TVKaistassa oikein on kysymys ja miten se toimii. Seuraavat lainaukset ovat Wikipediasta, jossa palvelusta on kerrottu enemmänkin.

"TVKaista on maksullinen verkkopalvelu, jonka käyttäjä voi automaattisesti tallentaa kahden viikon ajanjaksolta kaikki TV-ohjelmat valitsemiltaan televisiokanavilta. TVkaistalla voi tallentaa 11 maksutonta suomalaista TV-kanavaa. TVkaista Sverige on vastaava palvelu Ruotsin TV:n katseluun, jolla voi tallentaa 6 ruotsalaista TV-kanavaa."

Itse laskin ilmaisia kanavia olen 10.

"Käyttäjä hallinnoi henkilökohtaista tallentavaa digiboksia TVkaistan välityksellä. Kyseessä on IPTV-teknologiaan perustuva erillinen laite, jota säilytetään TVkaistan konesalissa."

"Tallennettuja televisiohjelmia voi katsella kahden kuluneen viikon ajalta suoraan sivuston kautta tai lataamalla videotiedoston ensin omalle tietokoneelle. Yksittäisiä ohjelmia voi myös merkitä suosikeiksi, jolloin ne säilytetään kahden viikon jälkeenkin."

Palvelun käyttäminen alkoi rekisteröintilomakkeen täyttämisellä. Itselläni oli kahden viikon ilmaiseen katseluun oikeuttava maksukoodi, joten tiedot annettuani pääsin valitsemaan tallennettavat kanavat.

En ihmeemmin nuukaillut, vaan valitsin, että haluan tallentaa kaikki 10 kanavaa, jotka olivatkin valmiiksi ruksitettuja. Tarjotut kanavat olivat Yle TV1, Yle TV2, YLE FST, Yle Teema, MTV3, Nelonen, JIM, Sub, Urheilukanava ja The Voice.

Kanavien valitsemisen jälkeen järjestelmä ilmoitti, että se alkoi alustaa henkilökohtaista TVKaista-tallennintani. Tässä luvattiin kestävän joitakin minuutteja. Tämä oli todellakin totta, sillä itseasiassa nukahdin tämän toimenpiteen valmistumista odottaessani! Jossain vaiheessa tunnin nokosteni aikana homma oli valmistunut ja näin seuraavan ruudun.


"Tallenteita voi katsoa neljällä erilaisella kuvanlaadulla, jotka ovat suorakatseluun vaadittavan tiedonsiirtonopeuden mukaisesti 300 kbps, 1 Mbps, 2 Mbps ja 8 Mbps. Paras kuvanlaatu eli 8 Mbps vastaa television alkuperäistasoa. Siihen vaaditaan siis laajakaistayhteys, jonka latausnopeus on vähintään 8 megabittiä sekunnissa, jos ohjelman haluaa katsoa suoraan lataamatta sitä ensin kokonaan tietokoneelleen."

Alustuksen onnistumisen jälkeen eteen aukesikin Telkku.com:n tyyppinen ohjelmaopas. Ohjelman nimeä klikkaamalla näkee ohjelmasta lisätietoja ja jokaisen ohjelman vieressä on pieni sininen nuoli, josta ohjelman katselun voi aloittaa. Ruudun yläkulmasta voi valita, minkä muotoisen ja laatuisen videotiedoston haluaa koneellensa ladata. Oma laajakaistani on Aina Oy:n 1024 / 512 kbit/s kaapelimodeemiyhteys, joten valitsin vaihtoehdoksi 300 kbps VLC.
Ohjeiden mukaan minun pitäisi ladata koneelleni VLC Player -niminen katseluohjelma. Koska kyseessä oli testi, päätin huvikseni klikata latausnuolta ja katsoa mitä tapahtuu. Koneessani oli nähtävästi asetettu mp4-tyyppisten tiedostojen katseluohjelmaksi Quicktime, joka alkoikin näyttää nätisti Will & Gracea. Valitsemani ohjelma oli kuitenkin Frendit. Hetken aikaa luulin, että kyseessä oli virhe, mutta ilmeisesti TVKaista tallentaa varmuuden vuoksi hieman ylimääräistä ohjelman alkuun ja loppuun. Tämä johtunee siitä, että ohjelmat eivät välttämättä aina alan ihan ajallaan. Tämä on kuitenkin omaa päättelyäni, enkä tiedä, onko tästä kysymys.

Kaiken kaikkiaan palvelu vaikuttaa varsin kätevältä. Mikäli huomaan uusia juttuja, kirjoittelen lisää.

Palvelun kokeileminen maksaa 5 €/viikko. 12 kk tilauksella hinnaksi tulee 10 €/viikko kuukausi. Lisäksi jotkut www-sivut tarjoavat käyttäjilleen ilmaisia kokeilujaksoja. Itse löysin ilmaiset kokeilutunnukset Hessun Blogista.

Muita testejä netissä:
TVKaista: Kokemuksia (SwitchX)
TVkaista.fi testissä - kuinka toimii tallentava digiboksi netissä? (Hilavitkutin)
TV-kaista: Internetissä toimiva digisovitin (HPWEB)

Ei kommentteja:

Laajakaistavertailu.fi kertoo sinulle, millä operaattori on tarjota kotikuntasi halvin laajakaista.