Löydä kotikuntasi halvin laajakaista Laajakaistavertailu.fi sivun avulla.

sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Nokia E71 Internet-yhteys testissä

Tänään herättyäni tein tavalliset aamutoimeni. Nousin ylös, laitoin vedenkeittimen päälle, nappasin lääkkeeni ja avasin tietokoneen. Kaakaokupposen tehtyäni istuin koneelle aikomuksenani tarkastaa www-sivustojeni eiliset tilastot. Mutta kappas, Internet-yhteyteni ei toiminut. Tämä ei ole mitenkään harvinaista ja koska teen paljon etätöitä, minulla onkin kotonani kaksi Internet-yhteyttä. Pääasiallinen yhteyteni on Nebulan 3/1 ADSL-yhteys, joka käyttää puhelinverkkoa. Tämän lisäksi minulla on Ainan 1/512 kaapelimodeemiyhteys, joka käyttää hyväkseen kaapelitelevisioverkkoa. Jostain syystä kumpikaan näistä yhteyksistä ei tänään toiminut. Minun oli siis pakko turvautua varasuunnitelmaan C eli yrittää muodostaa Internet-yhteys matkapuhelimeni avulla.

Nappasin siis kirjahyllyn päältä E71:sen laatikon ja otin Nokia PC Suite:n CD-levyn esiin. Laitoin sen koneeseen ja aloin klikkailemaan pakollisia EULA:n hyväksymisiä eteenpäin... Mieleeni kuitenkin juolahti, että voisinkin tässä samalla kokeilla asian tekemistä "oikein". Etsinkin Nokian käyttöohjeen ja sieltä sivun 53, jonka otsikkona on Web-yhteyden muodostaminen tietokoneesta. Teksti kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:
Laitteen avulla voit muodostaa Web-yhteyden tietokoneesta.
  1. Kytke datakaapeli laitteen ja tietokoneen USB-liittimiin.
  2. Valitse Internet-yht. PC:llä. Tarvittavat Windows-ohjelmat asennetaan tietokoneeseen.
  3. Hyväksy asennus tietokoneessa. Hyväksy pyydettäessä myös yhteys. Kun laitteen ja tietokoneen välinen yhteys on muodostettu, tietokoneen Internet-selain avautuu.
Sinulla on oltava tietokoneen järjestelmänvalvojan käyttöoikeudet, ja automaattisen käynnistyksen on oltava käytössä tietokoneessa. Jos se ei ole käytössä, suorita setup.exe-tiedosto tietokoneen CD-ROM-asemasta.
Olin hieman hämmentynyt ohjeista, sillä missään ei kerrottu, missä tuo Internet-yht. PC:llä piti valita. Tein kuitenkin työtä käskettyä ja laitoin datakaapelin tietokoneen ja E71:sen väliin. Tietokone aloitti kovan ruksutuksen. Satuin vilkaisseeksi matkapuhelimen näyttöä ja sinne olikin tullut teksti:
Valitse USB-tila:
PC Suite
Massamuisti
Muistin siirto
Internet-yht. PC:llä
Valitsin Internet-yht. PC:llä ja sekä tietokone että matkapuhelin alkoivat kovan ruksutuksen, jota kestikin seuraavat 20 minuuttia. Käyttöjärjestelmäni on Windows Vista Ultimate normaaleilla tietoturva-asetuksilla, joten automaattinen käynnistys ei ole minulla päällä. Eteeni tulikin teksti: Install or Run Program, Run NokiaPCIA_AutoRun.exe. Klikkasin tuon Run... -tekstin päällä ja ohjelma alkoi asentua.

Koneessani on asennettuna F-Securen tietoturvapaketti ja Spybot S&D. Windows Vistan omien tietoturvapyyntöjen lisäksi nämä kaksi pyysivät asennuksen aikana paljon varmistuksia. Kun ohjelmisto oli asennettu, piti hyväksyä rekisterin muutokset ja kun ohjelmisto alkoi testata Internet-yhteyksiä, piti hyväksyä Dial-Up -yhteys.

Itse ohjelmiston asennuksessa meni yllättävän kauan aikaa, tosiaan yli 10 minuuttia. Itselläni asennus jumittui pitkäksi aikaa kohtaan 21 %. Loppujen lopuksi kuitenkin Nokia PC Internet Access -ohjelma käynnistyi.

Ennen Internet-yhteyden käyttämistä ohjelmisto testasi matkapuhelimesta löytyvät eri Internet-yhteydet. Nämä tulevat sitten näkyviin alasvetovalikkoon ohjelmiston näytölle. Internet-yhteyksistä ei tietokoneen päässä näytetä kuin yhteyden tyyppi. Itselleni tuli esimerkiksi neljä wap-tyyppistä yhteyttä (Saunalahti, Elisa, Sonera jne.) Näiden järjestys on sama kuin matkapuhelimessa. Voi siis olla, että joudut käymään matkapuhelimesta katsomassa, että missä järjestyksessä matkapuhelimen ohjelmistot Internet-yhteyksiä tarjoavat. Itse muistin, että ensimmäinen Internet-tyyppiä oleva yhteys oli Elisa Internet ja klikkasin sitä.

Parin tietoturvavaroituksen ja 20 minuutin asentelun jälkeen tässä sitä ollaan. Surffailen onnistuneesti Internetissä Nokia E71 kautta datakaapelin välityksellä.

Käytännössä käytän siis nyt Elisan langatonta laajakaista. Mokkulan sijasta päätelaitteenani on vain Nokia E71. Asun Hämeenlinnan keskustan laitamilla ja käyttämäni verkko näyttää olevan tällä hetkellä tyyppiä EDGE.

Tein vielä pienen yhteysnopeustestin ruotsalaisten erinomaisella laajakaistayhteyksien nopeustestillä eli Bredbandskollen TPTEST:llä. Tulokset näkyvät alla. Yhteyden viive (ping) on varsin korkea, lähes puoli sekuntia. Latausnopeuteni on 0,22 Mbit/s ja lähetysnopeuteni 0,09 Mbit/s. Yhteyteni on siis noin 256 kbit/s eli nelikanavaisen ISDN-yhteyden tai hyvin hitaan ADSL-yhteyden luokkaa. Tosin lähetysnopeus verkon suuntaan jää alle 100 kbit/s.

Ei kommentteja:

Laajakaistavertailu.fi kertoo sinulle, millä operaattori on tarjota kotikuntasi halvin laajakaista.