Löydä kotikuntasi halvin laajakaista Laajakaistavertailu.fi sivun avulla.

perjantai 21. marraskuuta 2008

Langaton verkko kotiin

Monessa kodissa alkaa jo olla useampia tietokoneita. Omakaan talouteni ei ole poikkeus. Eilen erilaisia foorumeita selatessani huomasin, että langattoman kotiverkon rakentamiseen liittyvät kysymykset olivat varsin yleisiä.

Langaton kotiverkko toteutetaan lähes aina WLAN-tekniikalla. Tätä tekniikkaa kutsutaan myös nimellä WiFi. Tekniikasta on olemassa erilaisia variaatioita kuten 802.11 a, 802.11 b/g ja 802.11 n. Mitä suurempi tuo viimeinen kirjain on, sitä uudempi tekniikka ja sitä nopeammat yhteydet. Kauttaviivalla jaetut kirjaimet kuten b/g tarkoittaa sitä, että kyseisellä merkinnällä varustettu laite osaa sekä 802.11b että 802.11g tekniikat.

Langattoman yhteyden rakentaminen edellyttää, että tietokoneessa on langaton verkkokortti ja että Internet-yhteys jaetaan ilmateitse WLAN-tukiaseman kautta.

Aluksi kannattaa tutkia, että onko tietokoneessa valmiina langaton verkkokortti ja mitä tekniikoita se tukee. Kannettavissa verkkokortti on usein kiinteästi koneeseen rakennettu (integroitu). Mikäli koneessa on verkkokortti, pitää tukiasema valita siten, että se tukee samaa teknologiaa kuin verkkokortti.

WLAN-tukiaseman hankkiminen käy parillakin eri tavalla.

Langaton päätelaite

Ensimmäinen vaihtoehto on hankkia laajakaistaliittymän päätelaite, jossa on WLAN-tukiasema sisäänrakennettuna.

Perinteiset kiinteät laajakaistaliittymät ovat tyypiltään yleensä ADSL- tai kaapelimodeemiliittymiä. ADSL-liittymien päätelaite on nimeltään ADSL-modeemi ja kaapelimodeemiliittymien päätelaite kaapelimodeemi. Päätelaite on käytännössä purkki, johon tietokoneesta lähtevä parikaapeli kytketään. Mikäli päätelaite on ADSL-modeemi, kytketään se edelleen puhelinpistokkeeseen. Mikäli päätelaite on kaapelimodeemi, kytketään se edelleen seinässä olevaan televisiopistokkeeseen haaroittimella.

Joissakin ADSL- ja kaapelimodeemeissa on sisäänrakennettu WLAN-tukiasema. Tällöin niitä kutsutaan esimerkiksi nimellä ADSL-modeemi langaton tai ADSL-modeemi + WLAN-tukiasema. Langattomia päätelaitteita saa yleensä ostaa omalta Internet-palvelutarjoajalta. Langattomien päätelaitteiden hinnat ovat tyypillisesti operaattorilta ostettuna noin 100 euroa.

Langattoman ADSL-modeemin voi ostaa myös tietokoneliikkeestä. ADSL-modeemien hintoja löytyy esimerkiksi Hintaseuranta.fi-palvelusta. Langattomia kaapelimodeemeita on harvemmin tietokoneliikkeissä myynnissä, sillä ne on yleensä sidottu teknisesti hyvin tiukasti operaattorin verkkoon.

Langaton tukiasema

Toinen vaihtoehto on hankkia langaton tukiasema, joka kytketään ADSL- tai kaapelimodeemiin. Näitä laitteita on erilaisia ja niiden hinnat ovat tyypillisesti noin 40 euroa. Varsin suosittu malli on D-Link DI-524.

Fon, Wippies

Kolmas vaihtoehto on hieman eksoottisempi. Verkossa on nimittäin yhteisöjä, jotka jakavat omaa Internet-yhteyttään ilmaiseksi muille yhteisön jäsenille. Ideana on, että jos menet ulkomaille, voit käyttää yhteisön jäsenen Internet-yhteyttä ilmaiseksi vaikka hänen talonsa ohitse kulkevalla tiellä oleillen. Vastaavasti sitten muut yhteisön jäsenet voivat käyttää sinun Internet-yhteyttäsi ilmaiseksi.

Näitä yhteisöjä ovat esimerkiksi espanjalainen Fon ja Saunalahden Wippies.

Laite, jolla yhteisöjen jäsenet verkkonsa jakavat on langaton tukiasema. Näiden etuna on, että esimerkiksi Fon on jakanut tukiasemiaan joskus jopa ilmaiseksi.

Fonin La Fonera+ -tukiasema maksaa 29,95 euroa. Wippiesin WifiBox-tukiasema maksaa 34,90 euroa + postituskulut 9 euroa.

Näiden laitteiden asentaminen on lisäksi yllättävän helppoa. Itselläni on kotona La Fonera -tukiasema, mutta en ole sitä käytännössä käyttänyt.

Muuta

Mikäli talossa pyörivät johdot eivät haittaa, voi kotiverkon rakentaa myös langalliseksi. Itse käytän pelkästään tätä vaihtoehtoa sen yksinkertaisuuden ja toimintavarmuuden vuoksi. Minulla on kotonani 3Com OfficeConnect-niminen hubi (keskitin), jossa on paikka neljälle tietokoneelle. Laite toimii kuin junan vessa ja noiden hinta ei käytettynä päätä huimaa. Käytettyjä keskittimiä kannattaa katsella esimerkiksi Huuto.net:stä.

Lopuksi kannattaa muistaa, että langattomia verkkoja suositellaan aina suojattavaksi hakkereita vastaan. Itse en näitä asioita hallitse, joten katso alla olevista linkeistä lisäohjeita.

Linkit:
Ohjeita langattoman kotiverkon rakentamiseen (MVNet)
MBNetin hintaseuranta (löytää halvimmat laitteet, Mikrobitti)
Tietoa Fon-verkosta
Wippies kotisivu
Fon kotisivu

Linkkivinkkejä, kysymyksiä ja ohjeita otetaan mielellään vastaan kommenteissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No mitäpä tämä bloginpitäjä on itse havainnnut? Miksi kirjoittaa paskaa jos ei itsellä ole tietoa tai kokemuksia joita jakaa? Esimerkiksi kysymys: Miten ADSL-päätelaitteen "langattomuus" toimii esim. kahden vierekkäin olevan kannettavan käyttäessä tai pyrkiessä käyttämään internettiä? Mitä asialle voi tehdä ja miten? Onko syy kannettavassa vai ADSL-päätelaitteessa ja mitä tulee ADSL-päätelaitetta hankki8essa asettaa vaatimuksiksi että asia olisi järjestyksessä?

Tämmöisiinb pikku juttuihin soisi ihmisten keskittyvän, kun heillä on tuota intoa pitää blogejakin...

Markus kirjoitti...

Kysymyksesi on ilmeisesti, että "voiko kaksi kannettavaa tietokonetta käyttää samaa langatonta ADSL-päätelaitetta?".

Vastaus tähän on kyllä. Kotikäyttöön tarkoitetut langattomat tukiasemat ja ADSL-modeemit mahdollistavat yleensä noin 20 käyttäjän kytkeytymisen tukiasemaan samaan aikaan.

Laajakaistavertailu.fi kertoo sinulle, millä operaattori on tarjota kotikuntasi halvin laajakaista.