Löydä kotikuntasi halvin laajakaista Laajakaistavertailu.fi sivun avulla.

maanantai 10. marraskuuta 2008

Kotitietokoneen tietoturva ja Internet-operaattorien tietoturvapalvelut

Tietokoneen liittäminen Internetiin tarkoittaa myös sitä, että kone altistuu verkon kautta tuleville tietoturvauhkille. Internetin käyttäjän kannattaa tuntea tietoturvan perusteet ja huolehtia oman kotitietokoneensa tietoturvasta.

Tietoturvan perusteet

Perusteita tietoturvasta voit lukea suomalaisten tietoliikennealan toimijoiden tuottamasta Tietoturvaoppaasta.

Windows-käyttöjärjestelmällä varustettujen tietokoneiden perustietoturvan saat aikaiseksi seuraavilla toimenpiteillä:
- päivitä käyttöjärjestelmä
- asenna palomuuriohjelmisto
- asenna virustorjuntaohjelmisto
- asenna vakoiluohjelmien torjuntaohjelma
- asenna mainosten esto-ohjelma
- päivitä tietokoneen muut ohjelmat

Ohjeita näiden toimenpiteiden tekemiseen löydät esimerkiksi tämän opiskelija-asuntolan tietoturvaohjeesta.

Operaattorien tietoturvapalvelut

Operaattorien myymät tietoturvapalvelut auttavat edellä mainituista toimenpiteistä kahteen: palomuuriohjelmistoon ja virustorjuntaohjelmistoon.

Operaattorien myymät tietoturvapalvelut ovat käytännössä F-Securen tietoturvatuotteita, jotka operaattori on nimennyt omalla nimellään ja joiden käyttöoikeutta operaattori myy kuukausimaksulla. Tietokoneliikkeissä myydään lähes samoja ohjelmia kertamaksullisena nimellä F-Secure Anti-Virus ja F-Secure Internet Security.

Operaattorien myymien tietoturvapalveluiden perustason pakettiin kuuluu yleensä sekä virustorjuntaohjelmisto että palomuuri. Kalliimmalla kuukausimaksulla mukaan saa sitten myös lapsilukon ja roskapostisuodatuksen.

Näistä virustorjuntaohjelmisto ja palomuuri ovat pakkohankintoja. Roskapostisuodatus ja lapsilukko riippuvat enemminkin omista mieltymyksistä. Esimerkiksi Googlen tarjoamassa ilmaisessa GMail-sähköpostipalvelussa on erinomainen roskipostisuodatus. Lapsilukosta kannattaa muistaa, että se ei korvaa lapsen Internetin käytön valvontaa eikä se voi suojata Internetiä käyttävää lasta kaikelta haitalliselta materiaalilta.

Tietoturvapalvelun nimet vaihtelevat operaattoreiden kesken. Tässä suurimpien operaattorien myymien tietoturvapakettien hintoja ja nimiä:
- Elisa Tietoturva (5,89 €/kk) ja Elisa Tietoturva lapsilukolla (7,89 €/kk).
- Sonera Virusturva ja palomuuri (6,90 €/kk) ja Sonera Kokonaisturva (7,90 €/kk).
- DNA Perusturva (3,99 €/kk) ja DNA Täysturva (5,49 €/kk).

Vertailun vuoksi tietokoneliikkeestä ostettuna virustorjunnan ja palomuurin sisältävä F-Secure Internet Security -ohjelmisto maksaa noin 45 €/vuosi. Laskennalliseksi kuukausihinnaksi tulee siis noin 3,75 €/kk. Tällöin ohjelmisto pitää kuitenkin muistaa päivittää joka vuosi. Halvinta ostopaikkaa voi etsiä MBNetin hintaseurannasta.

Ei kommentteja:

Laajakaistavertailu.fi kertoo sinulle, millä operaattori on tarjota kotikuntasi halvin laajakaista.